Proje

Projelendirme çalışma sisteminde profesyonellik, yapılan yapıda sağlamlık ve alışverişte şeffaflık sağlar. Highland ekibi olarak farklı uzmanlık alanları olan ekiplerden oluşmaktayız. İş süreçlerinin uyumlu akması, yapının istenilen sağlamlık, ebat ve görünümde olması, her ekibin yapacağı işi bilmesi ve zamanında teslimat için projelendirme aşamasına önem veriyoruz. Bizim için projelendirme aşaması sadece yapılacak yapının çizilmesi değildir. Çizimden sonra uygulama ile ilgili, kim, nasıl, nerede ve hangi araçları kullanarak yapacak, hangi iş sıralaması ile yapılacak gibi aşamaların planlanmasıdır. Müşterilerimiz ile ilişkimizde şeffaflık yöntemidir. İşin en başından ne satın aldığınızı bilmeniz, hangi marka ürünlerden, ne kadar kullanılarak yapılacağını görmeniz ve süreci takip etmeniz için önemlidir. Highland Wooden House’ın alanında uzman ekipleri yapılarınızı projelendirme aşamasında istenilen teslimat şartlarına kadar projenizi tasarlanmış, planlanmış ve doğru uygulama ile tamamlar.

Alternatif Temel Sistemleri

Ahşap karkas sistem yapılarda yapının büyüklüğüne, kullanım amacına ve arazinin yapısal ya da imar durumuna göre farklı temel sistemleri kullanılabilir. Genelde üç farklı temel uygulaması sağlamlık kriterleri göz önüne alındığında uygundur. En geleneksel yöntem ahşap kazıklar üzerinde yapılmasıdır. 2 ya da 3 metre ara mesafeler ile suya ve neme dayanıklı ahşap kazıklar toprağa saplanarak yapılır. Yapının altı 60 – 80 cm yerden yüksekte olur. Bu kazıklar üst atkı bağlantıları ve alt çapraz bağlar ile birbirine bağlanır bu sayede toraktan yüksekte sağlam bir ahşap ağ elde edilir. Kısa perde beton sistem. Bu yöntem Avrupa, Avusturya, ABD ve Kanada’da en çok kullanılan yöntemdir. Yapının taşıyıcı duvarlarının hizalarına 20cm kalınlığında perde betondan zemin hazırlanır. Toprak zemin kazılarak yapılan bu yöntemde sadece tesisatın geçeceği derinlik ya da garaj ve depolama istenilen alanlarda daha derin kazılma yöntemi tercih edilebilir. Bu perde duvarlar taşıyıcı görev göreceği için bu temel türü farklı mühendislik uygulamaları gerektirir. İçeriğinde sıkı bir demir örgü, C30 ve üzeri kalitede hazır beton kullanılarak yapılır. Dolu beton kütle su basmanı olarak da bilinen en basit temel sistemidir. Yine projeye göre yapının dış sınırlarına denk gelecek beton çerçeve içerisine hasır demir ve beton dökülmesi ile elde edilir. Bu dış çerçeve beton ya da taş örme olarak tercih edilebilir.

Ahşap Karkas

Ahşap karkas sistemler dünyada en çok tercih edilen ahşap yapı sistemidir. Tüm duvarları taşıyıcı amaçlı olarak kullanılabilir. Ahşap karkas sistemde bir duvarın içinde 40-60 cm’de bir atılan taşıyıcı yapısal ahşaplar dikme olarak kullanılır. Bu dikmeler üst ve alttan yatay ahşap malzemeye bağlanır. Her dikme kendi içinde yandaki dikmeler ile yatay bağlar ile yapının sağlamlaştırılması amaçlı bağlanır. Yapılacak yapıdaki yükseklik ve kat sayısına göre 13 ila 19 cm duvar kalınlığına ulaşılır. Dış cephe duvarlarının dışı 11mm kalınlığında OSB ya da ahşap kontraplak ile kaplandıktan sonra nem bariyeri, üstüne de yapısal ahşap levhalar ile kaplanır. İç cephe yapısal ahşap levha ya da alçı levhalar ile kaplanır. Aradaki boşluk hem dış cephe duvarlarında hem de iç cephe duvarlarında ısı, ses ve nem izolasyonu ile doldurulur. Ahşap karkas yapılar bu sayede maksimum ısı izolasyonları elde edilmiş olur. Elde edilen ısı izolasyon değeri beton yapılara göre beş kat daha fazladır. Ayrıca ahşabın nefes alan yapısından kaynaklı olarak yazın serin, kışın sıcak bir iç mekan etkisi vardır. Elektrik ve su tesisat bağlantılarının tümü ahşap karkas sistemde duvar içlerinden ilerlemektedir.

Post and Beam

Post and Beam ahşap yapı sistemleri adından anlaşılacağı gibi yapısal ahşaptan üretilmiş kolon ve kirişlerin onları birbirine bağlayan ahşap ya da metal sistemlerin göründüğü yöntemdir. Bu sistemde kalın ahşap direkler birbirlerine çelik vida ve metal malzemeler ile bağlanır. Taşıcı duvarlar yerine taşıyıcı kolonlar öncelikli yapılır. İçeriden ve dışarıdan bu kolon ve kirişler görünecek biçimde aralarına taşıcı direklerden daha ince olan paneller konulur. Bu paneller belirli aralıkla ile dikilmiş ahşap dikmelerdir. Dış cephe farklı ahşap, metal ya da işlenmiş plakalar ile kapatılır, iç mekan yapıdaki post and beam etkisini ön plana çıkarmak için düz alçı levhalar ile kaplanır. Aradaki boşluk ısı, nem ve ses izolasyonu için kullanılır. Bu sistem klasik dağ evlerinde, ahşap imalathane, fabrika gibi yerlerde ya da daha uzun tavan genişliği istenilen her mekanda tercih edilebilir.

Kütük Sistem

Genellikle kuzey ülkelerinde tercih edilen ahşap yapı sisteminin geçmişi ormandan kesilen ağaç gövdelerinin üst üste konulması ile yapılmaya başlanmıştır. Ağaç işleme sanayi geliştikçe kütük evlerde oval ve kare kütük olmak üzere farklılaşmış ve artık malzemeleri alttan ve üstten birbirine bağlayan dişler ve metal bağlantılar kullanılarak uygulanmaktadır. Bu sistemde tüm duvarlar taşıyıcı görev üstlenmektedir. Kuzey ülkelerinde tercih edilmesinin nedeni ahşabın soğuğa karşı olan doğal izolasyonudur. Ancak güney ülkelerinde daha az tercih edilir. Nedeni sıcak konusunda ahşabın kendi izolasyonun yeterli olabilmesi için sıkı bir ağaç dokusundan laminasyon yöntemi ile elde edilmiş minimum 18cm duvar kalınlığına gereksinim vardır. Ağacın çalışma prensipleri gereği bu kalınlık için laminasyon işlemi yapılarak elde edilmesi gerekir. Laminasyon yapısal ahşabın basınçlı makinalarda birbirine yapıştırılarak daha kalın ebatların elde edildiği sistemdir. 18 cm için 3,6cm kalınlığında beş adet ahşap tutkal ve basınçlı makina ile preslenerek yapıştırılır. Böylece dönme, çatlama, kırılma, böceklenme risklerinin önüne geçilmiş olur. Bu yöntemde kullanılan ahşap malzeme çok önemlidir.

Bungalov

Bungalov adıyla bilinen yapılar ahşap yapıların en basit malzeme ve en basit üretim biçimi ile elde edilen türleridir. Genellikle kısa süreli kalımlarda, depo ya da günü birlik insani kullanımlarda, büfe, tanıtım standı gibi ticari amaçlı elde edilen 25 metrekareden daha küçük yapılardır. Kütük ya da panel sistem ahşaptan elde edilebilir. İzolasyon genellikle yapılmaz. Elektrik ve su tesisatları yüzeyden ya da ağaç duvarlar oyularak taşınır. Statik hesap gerektirmeyen geçici ahşap yapılardır. Bungalov yapı standartlarında yaz-kış sürekli olarak yaşam kalitesi elde edilmez. Bu nedenle bungalov üretim tarzındaki ahşap yapılar kullanım alanına göre dikkat edilerek tercih edilmelidir. Konut amaçlı kullanıma uygun değillerdir.

Çatı Sistemleri

Ahşap yapılarda kullanılan çatı sistemleri proje ile uyumlu farklı çatı makasları, çatı yüzeyi eğimlerinden elde edilir. Ahşap çatı makasları en uzun tavan boşluklarını rahatlıkla geçilmesini sağlar. Çünkü yapısal ahşap çelik atkılardan %20, çimentodan elde edilen atkılara göre 4 kat daha dayanıklıdır. Yapısındaki doğal esneklik sayesinde deprem, rüzgar ve kar yükünde daha dayanıklı hale gelir. Yapılarımızdaki çatı sistemlerinin tümü çok katmanlı çatı sistemleridir. İç yüzey ve dış yüzey farklı yüzeyler ile kaplanır ve içi ısı izolasyonu ile doldurulur. Çatı sistemlerinde alt yüzey ahşap yapısal levha ya da yapısal alçı levha ile kapatılır. 2 ya da 3 katlı ısı izolasyonundan sonra 11-15mm kalınlığında OSB ya da ahşap kontraplak ile kapatılır. Elde edilen dış yüzey nem ve su izolasyonu ile kaplandıktan sonra shingle ya da kiremit uygulaması ile sonuçlanır. Farklı bir çatı sistemi olan kenet sistemde çatı eni boyunca bütün halde üretilen alüminyum, bakır alaşımlı metal levhalar çatı yüzeyine 45cm genişlikler halinde yerleştirilir. Bilinen çatı sistemleri içinde en uzun ömürlü (ortalama 50 yıldan fazla) çatı sistemidir. Proje dahilinde uzman ekiplerimiz tarafından tüm çatı sistemleri yapılmaktadır.

İzolasyon

Yapılardaki en önemli sağlık ve konforlu yaşam doğru izolasyon ile elde edilir. İzolasyon için anahtar kelime üç yüzeyin tümünde gerekli izolasyon çalışmaların yapılmasıdır. Zemin, duvarlar ve tavanda izolasyon uygulaması yapılır. Dış kapı, doğramalar ve bunlarda kullanılan cam ile izolasyon tamamlanır. Zeminde ya da başka bir yüzeyde ihmal edilen izolasyon zannedilenden daha fazla izolasyon kalitesini düşürecektir. Bu nedenle projelendirme aşamasında ayrıca değerlendirdiğimiz bir kısımdır. Öyle ki izolasyon kadar yapının yapıldığı arazide coğrafi verilere göre yönü, güneş ve ışık alma açıları, pencere büyüklükleri de hesaplanması gerekir. İzolasyon yapının içinde sunduğu yaşamsal konfora ek olarak yapının ömrünü ve sağlamlığını olumla anlamda etkiler. Özellikle nem bariyeri ülkemizde neredeyse hiç bilinmese de standart olarak tüm yapılarımızın her yüzeyinde kullanmaktayız.

Bakım ve Koruma

Ahşap yapılarda yanlış bilinenlerin en başında bakım ve koruma yönleridir. Ahşap tüm yapı türeleri arasında en uzun ömürlü ve sağlam yapı türüdür. 16 ya da 17. Yüzyıldan sadece taş ve ahşap yapılar günümüze kalmıştır. Ahşap yapılar yüzyıllarca yıl kullanıldıktan sonra dahi sökülen ahşap malzemenin büyük bir çoğunluğu yeniden kullanıma hazırdır. Dayanıklı bir ahşap yapı için öncelikle doğru ahşabı doğru yerde kullanmak çok önemlidir. Bu bilgi bir marangozluk bilgisi ya da marangozluk uygulamaları ile kesinlikle aynı değildir. Ahşap ev içinde marangozluk bilgisi barındırsa da bundan çok daha öte ahşap mimarlık ve mühendisliği ile ilgilidir. En önemli doğru ahşap seçimi yapısal ahşap kullanımıdır. İnşaatlık kereste dayanıklı bir ahşap yapıda hiçbir noktasında kullanılmayacak bir malzemedir. Yapısal ahşap yapı için üretilmiş ağaçlardan elde edilen kerestenin işlenmesi ile elde edilir. Önce gölge alanda dinlendirilen kereste ebatlama işleminden sonra fırınlanır. Kontrollü bir yöntemle içindeki nem oranı %13 seviyesine indirilen ahşap artık sağlamlık olarak en dayanıklı, organik saldırılardan da ebediyen korunmuş olur. Daha büyük ebatlar elde etmek için yapısal ahşap laminasyon yöntemleri kullanılarak GL 24h dayanıklılık seviyesine getirilir. Hiçbir ahşap her yıl bakım istemez. Böyle olmasının nedeni yanlış koruyucu kimyasalların kullanılmasıdır. Ülkemizde sıkça kullanılsa da hiçbir ahşap yapıda vernik kullanılmaz. Highland olarak tercih ettiğimiz su bazlı ahşap boyaları ve gerekli yerde doğru emprenye uygulaması ile dış cephelerde 8 ya da 10 yılda bir basit boya bakımı yeterlidir. Yapılar iç cephesinde ise kullandığımız boyalar ömür boyu bakım istemezler. Su bazlı ahşap boyalarında 42 çeşit renk bulunmaktadır. Kullandığımız bakım ve koruma ürünlerinin tümü insan sağlığına uyumlu, çocuk oyun grubu sertifikalı ürünlerdir. Hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır.